B2B

Waarom moet je beter voor een papieren zakje kunt kiezen

We kennen het dilemma, moet ik nou kiezen voor een plastic zakjes of een papieren zakjes? Sinds kort wilt de overheid zelf de hoeveelheid plastic tasjes terugdringen, waardoor er nu een klein bedrag voor gerekent wordt. Je hoeft je natuurlijk niet alleen te laten leiden door de overheid, zelf kunnen we het heft ook in eigen hand nemen. Daarom duiken we in dit blog dieper in op de verschillende aspecten waar je aan kan denken bij het maken van jouw keuze. 

Wat is het verschil tussen plastic en papieren zakjes

Het verschil lijkt vrij gemakkelijk, maar schijn bedrieft helaas. Overduidelijk is natuurlijk dat een plastic zakje gemaakt is van plastic, en dat dit plastic moeilijk afbreekbaar is in de natuur. Dit maakt niet alleen de productiemethode erg vervuilend, het plastic breekt ook nog eens lastig af in de natuur. Een papieren zakje is aan de andere kant niet gelijk een betere optie. Het papier wordt natuurlijk gemaakt van bomen, en het kappen daarvan is niet bepaald goed voor de natuur. Wel is de voetafdruk minder dan bij een plastic zakje. 

Implicaties voor de natuur

Bij de productie van plastic komen schadelijke stoffen vrij. Deze schadelijke stoffen zijn onder andere CO2, wat slecht is voor het milieu. Daarnaast breken de zakjes zelf niet zo gemakkelijk af in de natuur. Voor dieren is plastic een nare doorn in het oog. Soms worden stukjes plastic voor voedsel aangezien waardoor deze in de maag van diertjes terechtkomt. Papier breekt in tegenstelling tot plastic gemakkelijker af in de natuur. Wel is het kappen van bomen in de wereld een groot aandachtspunt. Al jaren wordt de Amazone, ook wel de longen van de aarde genoemd, verwoest om ruimte te maken voor landbouwgrond en voor het hout dat gewonnen kan worden. Dit zorgt weer voor meer opwarming van de aarde, omdat minder CO2 omgezet kan worden omgezet in de juiste hoeveelheid zuurstof. 

Weinig nadelen papieren zakjes

Zeg nou zelf, zo'n papieren zakje is zo slecht nog niet. Vaak kan je een papieren zakje gebruiken om iets in te verpakken. Dan stop je dit vrij snel weer in je tas waardoor het beschermt is tegen de natuur. Aan een nat zakje heeft nieman wat. Daarnaast houdt een plastic zakje vaak producten wat langer vers dan een plastic zakje. Daarom is het gebruik van een papieren zakje eigenlijk helemaal zo slecht nog niet. 

In dit blog hebben we het gehad over de voor en nadelen van plastic en papieren zakjes. 

 

Geef een reactie