Een mediator is een professionele bemiddelaar. Hij of zij heeft een speciale opleiding gevolgd om te kunnen bemiddelen tussen mensen of organisaties die een conflict hebben. Vaak is het helemaal niet nodig om daar advocaten en rechters voor in te schakelen. Zeker wanneer een conflict nog niet helemaal uit de hand is gelopen, kan mediation een goedkope, snelle en soms zelfs plezierige oplossing bieden. Zeker nu mediation in opkomst is vind je al snel een mediator in de buurt. Zoek je een mediator in Den Haag? Dan kun je kiezen uit tientallen aanbieders. Vaak zijn mediators gespecialiseerd in een bepaald type conflicten: de echtscheidingsbemiddelaar is een goed voorbeeld.
Welke mediator kies ik?
Een mediator is speciaal opgeleid om de communicatie en de onderhandelingen tussen twee partijen met een conflict te begeleiden. Hij of zij kan goed luisteren, heeft oog voor de belangen van beide partijen en kan snel inschatten waar de mogelijkheden voor een oplossing liggen. Het uiteindelijke doel van mediation is een overeenkomst tussen de beide partijen zonder dat er een echte juridische procedure hoeft te worden gevoerd. Een goede mediator vind je door te kijken naar de opleiding en ervaring van de mediator en of hij of zij is aangesloten bij een register of een keurmerk heeft. De beste manier om een definitieve beslissing te nemen is een gesprek met de mediator van je keuze. Dan merk je of de persoon past bij jouw wensen en of hij een oplossing kan bieden voor jouw conflictsituatie. Ook de andere partij moet natuurlijk akkoord gaan met de keuze voor mediation en voor de mediator.
Mediation bij burenruzies
Nederland is een dichtbevolkt land. Een conflict met één van de buren ligt altijd op de loer. Rookoverlast, overhangende bomen en struiken, blaffende honden, er zijn heel veel manieren om overlast van je buren te ervaren. Wanneer dit tot een serieus conflict lijkt uit te groeien is het inschakelen van een neutrale partij een goede oplossing. Soms biedt de woningcorporatie die mogelijkheid of een andere organisatie in de buurt. Is dat niet het geval, dan kun je zelf een mediator zoeken. De hulp van een mediator is goedkoper dan het voeren van een rechtszaak. In het geval van een burenruzie komt daar nog bij dat mediation helpt om een goede relatie met de buren te houden. Een rechtszaak leidt in de praktijk vaak eerder tot verstoorde verhoudingen. Lukt het toch niet om tot een oplossing te komen? Dan kan de mediator ook helpen om beide partijen te vertellen wat hun rechten en plichten zijn en hoe een juridische procedure kan worden gestart.