Algemeen

Help, hoe begin ik met het schrijven van mijn scriptie?

Iedere student kent het wel: je ben bijna klaar met de studie, maar dat ene grote project staat nog open. Namelijk je eindscriptie. Maar hoe begin je hiermee en waar moet je op letten bij het schrijven van een eindscriptie? Lees hieronder een aantal handige tips.

Een passend onderwerp  

Eén van de eerste en meest belangrijke stappen op weg naar een goede scriptie is het kiezen van een passend onderwerp. Hierbij moet je met meer dingen rekening houden dan je wellicht van tevoren dacht. Als eerst is het van uiterst belang een onderwerp te kiezen (als je deze niet toegewezen hebt gekregen) dat passend is bij de studie of opleiding. Voorkom de aftrek van punten op het onderwerp door na te gaan of de inhoud van de scriptie aansluit op de leerstof. Ook is het handig om raakvlakken te zoeken in je studieboeken. Hier doe je jezelf een voordeel mee door alvast minstens één literaire bron in acht te nemen bij het schrijven. Probeer een onderwerp te kiezen dat jou zoveel mogelijk interesseert. Zo vind je de opdracht vaak leuker en is het doen van het vooronderzoek een minder zware last.

Opstellen van hoofd- en deelvragen

Als je eenmaal een onderwerp gekozen hebt waar je tevreden mee bent, is het zaak te beginnen met het onderzoek. Hierbij is één van de belangrijkste onderdelen het opstellen van de hoofdvraag en het uitzoeken van de deelvragen. Ook dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het formuleren van een correcte hoofdvraag is vaak het moeilijkste deel van de scriptie. Hierbij moet je letten op een aantal zaken. De vraag moet concreet zijn, maar niet te simpel. Ook moet het onderzoek op een juiste manier ingeluid worden en concreet zijn. De deelvragen zijn vaak een stuk makkelijker. Denk hierbij aan de vraag: wat moet ik weten om mijn hoofdvraag te beantwoorden? Vaak rollen hier een aantal antwoorden uit en kun je zo je deelvragen opstellen.

Controleren

Iets anders waar veel studenten overheen kijken is de controle. Zorg ervoor dat de scriptie goed is nagekeken voordat je hem inlevert. Dit kan bijvoorbeeld een zinsopbouw controle zijn. Mocht je er echt niet uit komen, zoek dan op tijd hulp bij het schrijven van scriptie. Uiteraard zijn er mensen te vinden die bereid zijn hulp te bieden bij het schijven van de scriptie, dit kunnen overigens ook vrienden of familie zijn.  

Geef een reactie