Auto

Een nieuwe auto leasen of aanschaffen?

Als je bedrijf toe is aan een nieuwe auto dan kan je voor een dilemma staan. Het is namelijk mogelijk om een auto te kopen, maar je kan er ook voor kiezen om een auto te leasen. Het is erg belangrijk dat je weet welke voordelen je hebt wanneer je een auto aanschaft of een auto wilt leasen. Hier kan je meer informatie vinden over het aanschaffen van een auto of het leasen van een auto. 

 

Waarom een auto leasen?

Het leasen van een auto is zeer handig als je onderneming niet veel budget heeft om te besteden aan een nieuwe auto. Een nieuwe auto kan enkele tienduizenden euro’s kosten en dat kan erg veel geld zijn. Wanneer je kiest voor het leasen dan betaal je elke maand een bepaald bedrag om gebruik te mogen maken van de auto. Zakelijk leasen is mogelijk in de vorm van operational lease. Operational lease is erg handig want jij hoeft de verzekering en wegenbelasting niet te betalen want dit doet de leasemaatschappij voor jou. Het enige wat jij hoeft te betalen is het bedrag dat je hebt afgesproken met de leasemaatschappij. Als je kiest voor operational lease dan heb je recht op aftrekposten, maar nadat het contract is afgelopen dan moet je de auto helaas weer inleveren omdat deze eigendom blijft van de onderneming. Als je ervoor kiest om auto te leasen met financial lease dan is de auto wel eigendom nadat het contract is afgelopen. Je moet daarnaast ook zelf de wegenbelasting en verzekering van het voertuig betalen. Wanneer je kiest voor financial lease dan kan je de aanschafprijs van de auto van de winst aftrekken en ook kan je de BTW terugvorderen indien het geen marge auto is. 

 

Waarom een auto kopen?

Als je niet vast wilt zitten aan een lease.auto, dan kan je het beste ervoor kiezen om een auto aan te schaffen. Dit is erg handig als je bedrijf een beste buffer heeft opgebouwd of dat de onderneming erg veel winst draait. Omdat je de auto in een keer kan betalen zit je niet vast aan verplichtingen zoals maandelijkse betalingen aan een leasemaatschappij. Helaas moet je nog steeds de wegenbelasting en verzekering van het voertuig betalen, maar dat is logisch. Ook kan je de aanschafprijs van het voertuig van de winst aftrekken en kan je de BTW terugvorderen als het niet een marge auto is.

Geef een reactie