Auto

Rijden met een aanhanger op de Nederlandse wegen, waar moet je rekening mee houden?

Het kan voorkomen dat je binnenkort met een aanhanger over de Nederlandse wegen moet gaan rijden. Dit kan ermee te maken hebben dat je gaat verhuizen, maar ook dat je bouw- of tuinafval naar de stort moet gaan brengen. Als je geen ervaring hebt met het rijden met een aanhanger op de Nederlandse wegen, dan is de kans ook vrij groot dat je geen idee hebt waar je allemaal rekening mee moet houden. Je hoeft je zeker niet druk te maken, want in dit handige artikel kom je er namelijk snel meer over te weten. 

 

Je hebt een speciaal rijbewijs nodig

Als je een aanhanger gaat huren bij een verhuurbedrijf of er zelfs een wilt gaan aanschaffen, dan is het ook erg logisch dat je hiermee op de Nederlandse wegen wilt gaan rijden. Je moet er hierbij rekening mee houden dat het mogelijk kan zijn dat je een nieuw rijbewijs moet gaan halen. Dit gaat niet om een autorijbewijs, maar ook een rijbewijs waarmee je legaal een aanhanger achter je auto mag hebben hangen. Dit gaat niet om aanhangers die maximaal 750 kilo mogen dragen of om aanhangers die een enkele as hebben, want daar heb je geen speciaal rijbewijs voor nodig. 

 

Met de aanhanger de weg op? Gebruik een wit kenteken

Wanneer je met de aanhanger op de weg gaat, dan is je gele kenteken natuurlijk niet zichtbaar. De Politie kan hierdoor geen controle uitvoeren, maar ook is het soms mogelijk dat je hierdoor niet geflitst kan worden. Het is daarom erg belangrijk om een kenteken op te hangen aan de achterkant van de aanhanger. Dit gaat dan ook niet om een normale kenteken, maar om een witte kentekenplaat. Heb je deze niet bij de aanschaf van je auto gekregen? Geen probleem, want je kunt een witte kentekenplaat bestellen via het internet. 

 

Houd rekening met het gewicht

Een van de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden als je met een aanhanger op de Nederlandse wegen wilt gaan rijden, is dat het onwijs belangrijk is om te letten op het gewicht van de aanhanger. Een aanhanger kan namelijk maar een bepaald gewicht dragen. Mocht de aanhanger te zwaar beladen zijn, dan is dat niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Je kunt hier dus ook flink voor beboet worden als je aangehouden word. Wees dus verstandig en houd altijd rekening met het gewicht als je op de Nederlandse wegen gaat rijden met een aanhanger. 

Geef een reactie