Algemeen

Teken van kat verwijderen en hoe te voorkomen

Teken zijn veel voorkomende parasieten die katten kunnen treffen, en ze kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken zoals huidirritatie, bloedarmoede en de overdracht van ziekten. Als u een teek op uw kat vindt, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen om deze gezondheidsproblemen te voorkomen. Hier is een stap-voor-stap handleiding voor een teek verwijderen van een kat:

Bereid het nodige gereedschap voor

Je hebt een pincet met fijne punt nodig, wrijfalcohol en een potje of plastic zak om de teek weg te gooien.

Houd uw kat in bedwang

Als je kat niet gewend is om vastgepakt te worden, moet je misschien de hulp van een andere persoon inroepen om je kat stil te houden.

Zoek de teek

Teken kunnen overal op het lichaam van je kat gevonden worden, maar ze hechten zich vaak op plekken waar de huid dun is, zoals de oren, de kop, de nek en de voeten.

Pak de teek vast

Gebruik de pincet en pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van je kat vast. Zorg ervoor dat je de kop van de teek vastpakt en niet het lichaam, want je wilt geen delen van de teek achterlaten.

Trek de teek eruit

Trek de teek er voorzichtig en gestaag recht uit, zonder hem te draaien of te trekken. Als je de teek draait of rukt, kun je zijn kop of monddelen afbreken, wat tot een infectie kan leiden.

Desinfecteer de beetplaats

Nadat je de teek hebt verwijderd, maak je de beetplaats schoon met wrijfalcohol of een antiseptische oplossing.

Gooi de teek weg

Doe de teek in een potje of plastic zak en gooi hem in de vuilnisbak. Verpletter de teek niet, want dat kan een ziekte verspreiden.

Producten en tips om teken bij katten te voorkomen:

Producten tegen vlooien en teken: Er zijn veel producten en tekenmiddel voor een kat beschikbaar om ze te voorkomen, waaronder topische behandelingen, halsbanden en orale medicijnen. Overleg met uw dierenarts welk product het beste is voor uw kat.

Regelmatig borstelen: Door uw kat regelmatig te borstelen kunt u alle teken verwijderen die zich aan de vacht van uw kat hebben gehecht voordat ze de kans krijgen om zich aan de huid van uw kat te hechten.

Houd uw tuin netjes: Teken gedijen goed in hoog gras en beboste gebieden. Door uw tuin gemaaid en vrij van afval te houden, kunt u het aantal teken in de omgeving van uw kat verminderen.

Controleer uw kat regelmatig: Door uw kat regelmatig op teken te controleren, kunt u eventuele besmettingen vroegtijdig opmerken en voorkomen dat ze een groter probleem worden.

Door deze tips en stappen te volgen, kunt u uw kat vrij van teken houden en eventuele gezondheidsproblemen voorkomen.

 

Geef een reactie